SketchUp Pro 2019

Systeemeisen

rev. 23 april 2019

SketchUp Pro is het succesvolle 3D programma waarbij de grafische kaart van voldoende kwaliteit dient te zijn. Met de eis om 64-bit computers te gebruiken. LayOut is een perfect programma voor al uw presentaties.

Systeemversies en SketchUp programma versies dienen op elkaar aan te sluiten (compatibel te zijn). We maakten een TIJDLIJN met alle relevante uitvoeringen (Windows en Macintosh) voor u, die inmiddels gedateerd is, maar wel aangeeft hoe het werkt. Haal deze PDF even op.

Systeem vereisten

SketchUp (& LayOut en StyleBuilder) werkt voornamelijk met de grafische kaart (GPU), waarbij OpenGL 3.0 wordt gebruikt. De grafische kaart dient voldoende snel te zijn en voldoende VRAM geheugen te bezitten. Daarnaast is een snelle processor (CPU) prettig met voldoende RAM geheugen. Bedenk dat alleen één processor Core van de CPU wordt gebruikt. Dus meerdere Cores is voor SketchUp niet sneller. Wel indien u ook met een render programma gaat werken. Het hangt van het soort renderingsprogramma af. Alfazet verstrekt u gaarne vrijblijvend advies.

Macintosh computer

Windows computer

Netwerk licenties

Computer wisselen

Laptops

Windows SketchUp Pro

Microsoft 's operating systemen Windows 8+ en Windows 10+
Scroll muis, met wieltje voor in- en uitzoomen en derde schakelaar voor extra snelle functie.
Processor: 3 GHz en hoger
aantal Cores niet belangrijk
8 GB RAM geheugen of meer
 
Grafische kaart:
Met behulp van de bijgeleverde Checkup test kan worden beoordeeld wanneer de kaart aan de eisen voldoet.
Een fysieke discrete NIVIDIA of AMD kaart geniet de voorkeur in plaats van de geïntegreerde Intel uitvoeringen. Er is minimaal 1 GB VRAM geheugen nodig, meer zoals 2 GB of meer is beter (en sneller)
OpenGL 3.0 of hoger moet zijn uitgevoerd bij de grafische kaart.
Voldoende harde schijf ruimte. Internet verbinding.

Windows Vista, Windows XP Internet Explorer 10. Linux. Maar wellicht zijn er wel proeven te doen met SketchUp voor Linux met Wine.

SketchUp geeft geen ondersteuning voor gevirtualiseerde omgevingen zoals VMWare of Citrix.

In de licentie voorwaarden staat, dat de software niet op een virtuele server omgeving mag worden gebruikt.

U kunt SketchUp files van versie 2018 of ouder in versie 2019 importeren.

SketchUp voor Macintosh computers kan geen Windows Bitmaps (.bmp) files verwerken, mocht dit oude format in de Windows file zijn toegepast.

Windows en Macintosh SketchUp bestanden zijn prima uitwisselbaar.

SketchUp Make gebruikers (oude 2017 versie) kunnen geen gebruik maken van LayOut of StyleBuilder. De import- en export filters zijn niet aanwezig. Diverse gereedschappen en functies zijn daar niet beschikbaar. Hou er rekening mee dat het operating systeem zo blijft en niet wordt verhoogd, aangezien het Make programma dat dan niet meer kan volgen.

Controleer vooraf met CheckUp programma of uw computer / hardware compatibel is met de systeem eisen van SketchUp 2019. Bij Preferences OpenGL wordt de beste instelling gekozen.

Thin Client wordt niet ondersteund, soms kan het wel werken, aanschaf is echter op eigen risico. Netwerk licentie, testversies beschikbaar.


Macintosh SketchUp Pro

Operating systemen:

10.12 (Sierra)

10.13 (High Sierra)

10.14 (Mojova)

Scroll muis, met wieltje voor in- en uitzoomen en derde schakelaar voor extra functie. De meest simpele Logitech muis met wieltje voldoet, naast de Apple drieknops muis.
Processor: 3 GHz, meer Cores niet belangrijk bij SketchUp Pro (werkt op een Core).
4 GB RAM geheugen is weinig, beter 8 GB of meer. Bij laptops is 16 GB of hoger aanbevolen.
 
Grafische kaart
Een fysieke discrete NIVIDIA- of AMD grafische kaart geniet de voorkeur, waarbij 1 GB VRAM geheugen of meer aanwezig moet zijn. 512 MB VRAM werkt ook nog een klein beetje, maar voldoet niet aan de specs. Geïntegreerde grafische functies met Intel HD of UHD Graphics werken soms ook.
Maar let op: u dient echt voldoende grafisch geheugen te hebben (VRAM geheugen).
OpenGL 3.0 of hoger moet zijn uitgevoerd.
Voldoende harde schijf ruimte.
 
Niet ondersteund
OS 10.9, 10.10 en 10.11 (El Captan)
Boot Camp, VMWare, Parallels. Zie ook de volgende pagina.

Anti-Aliasing instelling is sinds SketchUp Pro 2018 ook bij de Mac mogelijk.

Apple overzicht met alle voor- en nadelen van de diverse Apple typen bij het tekenen met SketchUp en evt. renderprogramma's.


Netwerk licenties

Van V 2018 naar V 2019

Zodra u de 2019 uitvoering hebt geactiveerd, gaat de oude 2018 op HOLD voor 60 dagen.

Daarmee kunt u de oude 2018 nog 60 dagen lang blijven gebruiken. Na die tijd gaat de licentie over op de-activated en er kan dus niet meer mee worden gewerkt.

Let op: dit geldt bij het 'automatisch' Upgraden, indien u halverwege zelf een Upgrade aanvraagd, dan kunt u direct alleen 2019 gebruiken.

Algemeen

Standalone Licentie te vaak geactiveerd, het programma pakt de licentie code niet meer.

Dit is een vervelend probleem, mocht het u overkomen. Zorg er dus altijd voor dat u de suppervisie over de uit te voeren handelingen met het programma houdt en deze niet uitbesteed aan derden, zonder zorgvuldige instructies en nacontrole. Het is niet mogelijk deze activaties ongedaan te maken. U dient dus zelf toe te zien op het juist (lees licentie voorwaarden) gebruik van dit programma.

Gebruikt u SketchUp niet meer op één computer, zorg er dan direct voor dat de licentie wordt ge-deactiveerd. Simpel opstarten, ga naar licentie en druk op de-activate, dat is alles.


Wilt u van computer wisselen?

De-activeer dan eerst het SketchUp Pro programma. Zo bent u weer terug bij af, net zoals u dat was toen u het programma had aangeschaft. Op de nieuwe computer kunt u SketchUp downloaden (zelfde versie let op) en uw bestaande licentie code invullen.

Ná installatie van 2019

Zodra u 2019 hebt geactiveerd krijgt uw oude SketchUp 2018 de status mee van "de-activatie". U kunt 2018 dus niet meer opnieuw activeren! Als u 2018 ergens hebt geïnstalleerd en u wijzigt niets aan de computer of het operating systeem (systeem updates), dan kunt u deze naar behoefte gewoon blijven gebruiken.

U gaat van 2017 naar SketchUp 2019

Deze gebruikers hebben in de tussentijd 2018 nog niet geïnstalleerd en geactiveerd. Na installatie van 2019 is dat dan ook niet meer mogelijk. U dient dan echt met 2019 door te gaan.

Neem vóóraf contact op

met Alfazet om door te spreken wat vooraf het handigst is om te doen.

Een uitgebreid overzicht van kaarten en OpenGL versies kunt u vinden bij:
http://developer.apple.com/graphicsimaging/opengl/capabilities/

Wij hebben zelf ruime jarenlange Apple ervaring, maak er gebruik van en bel of E-mail ons.


Bel ons of stuur een E-mail naar Alfazet.

 

Niet ondersteund:

Mac OSX

Mac OSX 10.7, 10.8, 10.9, 10.10 worden niet ondersteund door SketchUp 2019.

 

Apple overzicht met de voor- en nadelen van de diverse Apple typen bij het tekenen met SketchUp en evt. renderprogramma's.

 

Linux computers

SketchUp Pro is er nog niet voor Linux computers. Sommigen hebben succes met het programma Wine om toch SketchUp Pro of Free onder Windows te draaien.

VM Ware

Virtualized environments

Deze omgeving zoals VMWare of Citrix worden op niet ondersteund.

Boot Camp / Parallels

Ook Boot Camp of Parallels worden eveneens niet ondersteund.

Meerdere processoren / cores

SketchUp ondersteund één processor. Hyperthreading of multithreading nog niet.

Windows

Windows 2000 en oudere service packs van Windows XP worden niet ondersteund. Voor Windows XP gebruikers adviseren we over te gaan op een nieuwere uitvoering, aangezien de support van Microsoft al engie tijd is gestopt. Overigens werkt XP niet meer samen met SketchUp.


Draagbare computers / laptops en SketchUp

Bij deze computers is het meestal niet mogelijk om een betere (duurdere) grafische kaart te (laten) monteren. U zit dan 'vast' aan de grafische kaart (of geïntegreerde grafische functie) die de fabrikant bij dat type computer heeft ingebouwd. Toch hebben we diverse malen SketchUp geïnstalleerd op computers, die eigenlijk niet aan de gestelde minimale voorwaarden voldeden en toch voor de wat kleinere 3D-ontwerpen werkte. Bedenk dat in zo'n situatie dat alsnog klem kan lopen bij wat grotere 3D tekeningen.

In de praktijk heeft u niet veel aan de heel goedkope draagbare computers, in bijna alle gevallen is de snelheid van de processor te krap, het RAM geheugen te beperkt en het scherm te klein. Daarnaast is het VRAM (Video geheugen in de grafische kaart) essentieel, het dient minstens 1 GB te bedragen of meer, samen met minimaal OpenGL 3.0 ondersteuning.

De duurdere draagbare computers zijn sneller, hebben een groter scherm en zijn met 16 GB of meer RAM geheugen uitgerust. Bij twijfel niet inhalen, bel ons vooraf voor gratis optimaal technische advies.

Prijslijst en bestellen SketchUp Pro

Download pagina SketchUp Pro

 

In het linkermenu ziet u alle mogelijkheden.

Wilt u telefonisch geïnformeerd worden over de verdere mogelijkheden en licentievoorwaarden, bel ons gedurende werkdagen.