inspiratie

Apple computerlijn

meetdatum 9 juni 2017

 

Dit zijn de oudere pagina's voor Apple computerlijn,

de nieuwste informatie treft u hier aan

 

Inleiding - iMac Pro introductie - iMac Pro desktop - Mac Pro

iMac - Mac Mini - MacBooks - Software

SketchUp Pro - SU Podium - V-Ray - Renderin - Artlantis

Vorige overzichten van Apple product lijn

12 april 2017

22 nov. 2016

 

Nieuwe typen en aangepaste bestaande typen

Inleiding

Apple schuift tergend langzaam van een consumenten productlijn op naar de professionele kant, waar ze vroeger sterk in waren. Echter de stap van consumenten organisatie en informatie voorziening naar een professionele organisatie is één van de lange adem en zal met horten en stoten voortgang vinden.

Op dit moment is de organisatie in geen enkel opzicht voorbereid om de professionele markt te bedienen.

Er lijkt maar één oplossing op korte termijn door een splitsing in de organisatie te maken voor de High-End informatie voorziening.

En dan dient Apple in ieder geval meerdere computer modellen te hebben waar professionele NVIDIA kaarten in kunnen worden geplaatst. Blijven ze bij AMD, dan wordt het een moeizame en kostbare schijnbeweging. Maar wellicht dat de nieuwe iMac Pro's en wellicht in 2018 de MacPro WEL MET NVIDIA's zijn uitgerust, ingegeven door de wervings advertentie van NVIDIA om Mac personeel aan te trekken. Deze geruchten blijken eind 2017 uit de lucht gegrepen, de iMacPro's draaien helaas op AMD grafische kaarten. Wie weet wat 2018 met modulaire MacPro zal brengen.

 

Het gebruik van Pro in het typenummer van een computer biedt geen enkele houvast voor echte professionals om deze te gaan gebruiken. Het lijkt bij Apple een alledaagse marketing kreet te worden.

Voor elk bedrijf belangrijk:

Technische support build in

http://www.ontmoeting.nl/renderzone/112-techsupport.html

 

http://www.3dontwerpen.nl/inspiratie/029.html

http://www.3dontwerpen.nl/inspiratie/042.html

http://www.3dontwerpen.nl/inspiratie/033.html

http://www.ontmoeting.nl/renderzone/109-12april.html

NVIDIA terug bij Apple?

 

Het probleem is dat Apple jarenlang het top model MacPro (de enige Pro) hebben laten verouderen, zonder enige aanpassing te doen. De MacPro klant kon geen aanpassing doen, Apple deed het ook niet. En nog steeds wordt in alle verkoopkanalen dit als de ultieme computer aangeprezen, ook op Apple's website.

De professionele gebruiker haakte al snel af en richtte zijn blik op Windows werkstations, die voor minder dan de helft van de aanschafprijs te bouwen zijn incl. het gebruik van de professionele NVIDIA GPU lijn.

Maar ja het is dan geen Apple hè !


 

iMac Pro introductie

zie ook de nieuwe iMacPro pagina

iMac Pro met 27 inch - Retina scherm
5120 x 2880 resolutie
in 8-, 10- of 18 core uitvoeringen
GPU: Radeon Pro Vega 8 GB HBM2 geheugen, uit te breiden met de 16 GB HBM2-geheugen uitvoering.

Aangekondigde leverdatum: medio december 2017

Apple vertelt erbij dat er zo 11 Teraflop Single Precision berekeningen kunnen worden gedaan. De vermelding van 22 Teraflops bij "Half precision" is kennelijk marketing, een gegeven dat bij renderen nooit wordt en kan worden gebruikt. Belangrijk is de dubbele precisie berekeningen, waar een aantal render programma's wèl mee werken, dat getal wordt echter niet vermeld. Waardoor zo zegt Apple, het geschikt is voor real-time 3D rendering en de ontwikkeling van VR-inhoud.

 

Real Time Rendering

3D rendering gebeurt op dit moment en al enkele jaren het snelst middels CUDA-core renderen, dus met een professionele NVIDIA kaart, welke niet bij Apple kan worden gekozen. Render programma's die daar gebruik van maken kunnen nog steeds niet met een AMD kaart als Radeon Pro Vega overweg. Het render programma moet dan geschikt zijn om met OpenCL of OpenGL te werken.

Allereerst is real-time rendering een niet gedefinieerd begrip. De ene render fabrikant vindt dat 18 minuten renderen al real time is. De ander houdt het bij 1 minuut. Nergens ligt dat vast.

Realtime preview is ook zo'n term die er ingeslopen is, maar nog nooit iets concreets voor de gebruiker heeft opgeleverd.

 

Er is maar één methode om te definiëren of iets Realtime is:

1. hou een denkbeeldige 30 seconden aan

2. hou een standaard 3D model aan, waarmee getest kan worden

e.v.t. diverse standaard 3D modellen met middeling van de uitkomsten

3. stel een grens aan het aantal reflecties en verlichtingsbronnen

4. definieer de gebruikte hardware van de computer

5. doe de test en bekijk of deze binnen 30 seconde met een bepaalde grootte / resolutie op het scherm kan worden weergegeven.

Elk punt bevat diverse variabelen, waardoor zonder specificaties van elk punt de term "Real Time" echt nergens betrekking op slaat. U zou met hetzelfde gemak een stoomlocomotief "biologisch" kunnen noemen of elektrische auto milieu vriendelijk (wat doen we met de accu's ?).


A DESKTOP iMac Pro (dec. 2017)

****************************************************

 

Power voor de Pro

Professionele computers kunnen ook met NVIDIA grafische kaarten werken, de huidige Apple reeks kan dat echter nog steeds niet.

Het woord Pro komt wel erg veel voor in de verkooppagina's van Apple, het is net alsof de verkoopstaf van Apple de gebruiker iets wil meedelen.

Wat prettig is dat Apple nu met iMac Pro met 8-, 10- of 18-cores Xeon-processor verschijnt, waardoor CPU georiënteerde render programma's daar prima en snel gebruik van kunnen maken.

De standaard CPU snelheid wordt niet vermeld, alleen de tijdelijke 4,5 GHz boost, uiteraard met een hoger getal. Dat is een beetje een standaard bij Apple, de getallen die worden gepubliceerd zijn soms niet de continue snelheidswaarden, jammer een gemiste kans om de klant objectief te informeren. Ook de typenummers van de Intel cpu's missen we al jaren bij de specificaties van Apple.

Technische gegevens weglaten helpt zeker niet om ook professionals warm te laten draaien voor nieuwe Apple producten. En bij Intel mogen ze de Mac CPU-typenummers niet publiceren. Er zijn geruchten dat NVIDIA de kaarten mag leveren voor de iMacPro, alleen deze zijn nog niet bevestigd.

Kennelijk was het nog te vroeg om de fraaie i9-Intel CPU's in de nieuwe typen op te nemen in de nieuwe Apple computerlijn.

 

NB.

Hou er rekening mee dat al die extra cores (en de corresponderende prijzen) NIET door een 3D tekenprogramma kunnen worden gebruikt. Deze gebruikt maar één core in de basis CPU snelheid. Dus indien u alleen met een 3D-programma wilt werken (zonder renderen) dan kunt u het beste de 8-core uitvoering kiezen, de laagste dus. Gaat u daarna met een CPU-render programma aan de slag dan is meer cores altijd een aantrekkelijk gegeven.

 

Prijs iMac Pro

De aangekondigde prijs voor de goedkoopste versie zal 5000 dollar bedragen, zo werd in de wandelgangen vernomen. Dus de vanaf prijs, benieuwd waar de 18-cores iMac Pro op uitkomt. De prijs van de nieuwe Intel 18-core i9 CPU komt alleen al op 2.000 dollar. Maar Apple heeft de Xeon hier toegepast.

 

Termen iMac Pro

John Ternus (Apple's vice president hardware) :

"This will be our fastest and most powerful Mac ever, which brings workstation-class computing to iMac for the first time."

"We re-engineered the whole system and designed an entirely new thermal architecture to pack extraordinary performance into the elegant, quiet iMac enclosure our customers love " iMac Pro is a huge step forward and there's "

Een leuke vondst hetgeen WERKSTATION-KLASSE naar de iMac brengt.

Natuurlijk is het in geen enkel opzicht een werkstation, het is een complete computer, waar geen onderdelen zijn te vervangen of te upgraden op een later tijdstip. Maar ze willen wel graag aanschurken tegen het woord werkstation, de prijzen zijn wel werkstation waardig.

Deze iMac Pro serie is toch een stap in de goede richting, waarbij de technische gegevens eindelijk fors worden opgeschroefd, voor het professionele traject. U krijgt een "echte" Apple met dito operating systeem en dat is wat veel mensen toch wensen, los van de verkoopprijs.

Overweeg echter wel dat zo'n Pro vanaf 5000 dollar niet bepaald goedkoop te noemen is. U koopt daar 2 stuks zeer fraai samengestelde Windows werkstations voor incl. scherm met super professionele NVIDIA kaarten van de laatste generatie. Bedenk wel dat Apple met deze aankondiging de professionele markt meer serieus gaat nemen, iets dat al jaren in het slop geraakt is.

 

Zie ook

http://www.3dontwerpen.nl/inspiratie/029.html

http://www.ontmoeting.nl/renderzone/113-werkstat.html

http://www.ontmoeting.nl/renderzone/109-12april.html


 

B DESKTOP

*******************

 

iMac

Bestaande lijn iMacs met iets gewijzigde specs en grafische kaarten ten opzichte van de vorige jaargang. De Skylake CPU-uitvoeringen (Intel introductie juli 2015) zijn door Kaby Lake processoren (Intel introductie 3e kwartaal 2016) vervangen en dat is iets in het voordeel van de gebruiker (lager vermogen @ hogere kloksnelheid met een "refresh" van de Intel lijn).

Tweakers over Kaby Lake generatie processoren

Bedenk dat de lijst van Intel CPU typen niet noodzakelijkerwijs ook zo door Apple worden verkocht, meestal zijn het typen die niet openbaar gemaakt worden.

Hardware info over Kaby Lake

 
27 inch
3,4 GHz
Quad core Intel i5
8 GB RAM geheugen (uit te breiden naar 16 of 32 GB)
Radeon Pro 570 4 GB VRAM
 
 
27 inch
3,5 GHz
Quad core Intel i5
8 GB RAM geheugen (uit te breiden naar 16, 32 of 64 GB)
Radeon Pro 575 4 GB VRAM
 
 
 
27 inch
3,8 GHz
Quad core Intel i5
8 GB RAM geheugen (uit te breiden naar 16, 32 of 64 GB)
Radeon Pro 580 8 GB VRAM
 
In andere landen zien we ook nog een 3,4 GHz i5 quad-core en een 4,2 i7 quad core in het programma, in Nederland zijn het bovenstaande drie iMac typen.
 
SketchUp en render programma's

Deze drie typen zijn prima geschikt om met SketchUp Pro 2017 of met een CPU-georiënteerd render programma te werken. Ze zijn voorzien van de nieuwe Intel architectuur wat CPU betreft. Jammer dat het hier niet om een Intel Core-i7 type gaat, welke beter presteert. De 3,5 en 3,8 GHz typen zijn uit te breiden naar een Intel Core i7 processor met 4,2 GHz snelheid. Hou er rekening mee dat voor SketchUp Pro de grafische kaart het meeste rekenwerk voor zijn rekening neemt. Bij render programma's die met de processor rekenen is een hoge CPU snelheid samen met veel cores aantrekkelijk.

De geheugengrens is hierbij verdubbeld hetgeen prima is. Ook de opslag met de Fusion Drive is sneller dan voorheen. Het VRAM geheugen van de grafische kaart is voor deze categorie aantrekkelijk te noemen met 4 en 8 GB snel geheugen.


21,5 inch
2,3 GHz dual core i5, boost naar 3,6 GHz (deze was hiervoor sneller en quad core
8 GB RAM

Intel Iris Plus Graphics 640 (bij de vorige serie 6200), de Plus is aanzienlijk sneller, alhoewel het altijd veel langzamer is dan welke externe AMD / NVIDIA GPU dan ook.

 
21,5 inch
3,0 GHz quad core i5, boost naar 3,5 GHz
8 GB RAM
AMD Radeon Pro 555 met 2 GB VRAM (was Intel Iris Pro Graphics 6200)
een goede verbetering ten opzichte van de vorige serie.
 
 
21,5 inch
3,4 GHz quad core i5, boost naar 3,8 GHz
8 GB RAM
AMD Radeon Pro 560 met 4 GB VRAM (was AMD Radeon R9 M395 met 2 GB VRAM)
een verbetering ten opzichte van de vorige serie.
 
 
 
SketchUp Pro en render-cpu programma's: de 2,3 GHz dual core is niet te gebruiken, standaard is quad core CPU met hogere snelheid, deze valt dus af. Zowel voor 3D programma's als voor render programma's onvoldoende in specificatie.
 
SketchUp en render programma's

3,0 GHz uitvoering redelijk mee te werken, gelukkig nú met een echte GPU.

3,4 GHz uitvoering, marginaal sneller met meer video geheugen, aantrekkelijk om mee te werken, alleen zelf een afweging van de meerprijs maken (van 3.0 naar 3.4 GHz is marginaal, wel betere grafische kaart).

Met deze aanpassingen aan de bestaande lijn 21,5 inch iMac's zal wellicht deze serie geen lang leven meer beschoren zijn. Mede gezien Intel's introductie van de nieuwe (en lager geprijsde) meer-core CPU's.

In het algemeen is een goede iMac altijd te preferen boven een laptop, aangezien voor een lagere prijs een snellere computer kan worden aangeschaft.

NB. U kunt deze computers NIET gebruiken indien u met een CUDA-core georiënteerd render programma wilt gaan werken, zoals Octane en GPU Maxwell of Iray. Daarvoor heeft u een moderne NVIDIA grafische kaart nodig en die wordt al jaren niet meer door Apple uitgebracht.

 


C DESKTOP

*********************

 

MacPro

Tot op heden ongewijzigd het oude topmodel, dat niet meer van deze tijd is. Mede gezien de aanzienlijke prijs.

 

MacPro (2e generatie)
3,5 GHz Intel Xeon E5 6 core
16 GB DDR3 RAM
2 x AMD FirePro D500 grafische kaart
met elk 3 GB GDDR5 VRAM geheugen
1526 streamprocessors
 
 
3,0 GHz Intel Xeon E5 8 core
16 GB DDR3 RAM
2 x AMD FirePro D700 grafische kaart
met elk 6 GB GDDR5 VRAM geheugen
2048 streamprocessors

 

SketchUp Pro en CPU-render programma's: prima om mee te werken

Niet voor CUDA georiënteerde render programma's (geen NVIDIA kaart).

Voor professionele toepassingen een zeer hoge investering met een beperkte flexibliteit en praktische levensduur (nieuw model is in ontwikkeling).

MacPro is na de introductie nauwelijks meer aangepast, waardoor deze nu zelfs onder doet voor de draagbare MacPro. Sinds 22 nov. 2016 is deze lijn iets door elkaar gehusseld wat specs betreft.

Na april 2017 verwachten we een kleine update (door Apple aangekondigd). Wellicht een wat snellere grafische kaart en wellicht een stapje hoger van de Intel CPU. Het kunnen ook slechts kleine update veranderingen zijn, het model heeft zijn tijd uitgediend. Uiteindelijk is dat het verdwijnen van het instapmodel van de MacPro geworden, die is geschrapt.

Apple is bezig om een nieuw MacPro Modulair ontwerp te maken, waardoor de huidige MacPro op termijn (na 2017 - 2018) zal worden vervangen, zie ook artikel over MacPro werkstations op deze site. De introductie en specs zijn op dit moment nog in nevelen gehuld.

We hebben al genoeg over de MacPro geschreven, het is nu afwachten waar Apple mee komt en hopenlijk incl. de mogelijkheid om alle top grafische NVIDIA kaarten in uit te wisselen.


D DESKTOP

********************

 

Mac Mini

Sinds 22 nov. 2016 zien we dat deze lijn naar beneden is bijgesteld! Een vreemde verschuiving in de computer wereld: downgraden . . .

We zien nu 1,4 GHz, 2,6 GHz en 2,8 GHz als CPU snelheden, allemaal met dual core Intel i5 CPU's.

En bij de aangekondigde veranderde iMac lijn is de Mac Mini (6 juni 2017) nog ongewijzigd.

Alle drie met geïntegreerde GPU van Intel.

De onderste heeft slechts 4 GB RAM, de andere twee 8 GB RAM geheugen.

Voor een aantal taken wellicht een leuk speeltje, maar inmiddels door de meeste Windows fabrikanten links en rechts ingehaald wat specificaties en prijs betreft.

Voor professionele toepassingen 3D- tekenen en renderen totaal ongeschikt

Waarbij de echte Apple liefhebber toch voor zijn Apple gaat en nooit een Windows computer zou willen aanschaffen. Lang geleden werd de mini met een "echte" grafische kaart uitgerust, de laatste jaren moeten we het doen met de geïntegreerde grafische functie, die altijd minder presteerd.


Presentatie prijzen in dollars.

 

E MacBooks draagbaar

*************************************

De MacBook's Pro mogen zich verheugen in een enorme verkoop ten opzichte van de iMac's. Waarbij voor de aanschaf altijd goed naar de technische gegevens moet worden gekeken.

Wilt u deze echt als werkcomputer gebruiken kies dan voor de zwaarste, beter is een goede iMac & een MacBook voor naar buiten, maar die optie is er vaak niet.

 

MacBook Pro

in 13 inch en 15 inch uitvoeringen
Vanwege het kleine scherm valt de 13 inch af voor serieus teken-render werk.
 
15 inch scherm
In twee snelheden:
2,8 GHz quad core i7
uit te breiden naar 3,1 quad core i7 met 8 MB cache
Radeon Pro 555 met 2 GB GDDR5-geheugen, maar ook nog met
de Intel HD Graphics 630 (in de CPU), die uitgeschakeld kan worden
 
Uit te breiden met een Radeon Pro 560 met 4 GB VRAM geheugen
 
15 inch scherm
2,9 GHz quad core i7
uit te breiden naar 3,1 GHz quad core i7 met 8 MB cache geheugen
Radeon Pro 560 met 4 GB GDDR5 geheugen, ook hier weer uit te schakelen Intel HD Graphics 630 (in de cpu)

We zien hier dat de lijn van vorig jaar met 2,6 en 2,7 GHz snelheid nu is vervangen door 2,8 en 2,9 GHz. Dus een fractionele snelheidsverbetering in het GHz-getal, maar wel met nieuwe zeker vlotter werkende CPU's.

Waarbij de grafische kaart met 2 of 4 GB VRAM geheugen het onderscheid uitmaakt ten opzichte van de vorige reeks.

SketchUp & render programma's

Voor niet al te grote 3D-modellen en eenvoudige renderingen prima te gebruiken, alhoewel het 15" scherm samen met de beperkte snelheid (ten opzichte van een iMac) toch nog wel de nodige beperkingen heeft. We zien deze dan ook meer in het serieuze hobby circuit en niet in het professionele, waar een laptop toch een 17 inch scherm zou moeten hebben, zoals Apple jaren geleden in het programma had.

Bekijk de optie om zware 3D-tekeningen en renderingen in een goede iMac te doen en de presentatie en simpele dingen in de MacBook Pro (om mee te nemen).


MacBook

Het superlangzame 1,1 GHz model is niet meer teruggekomen in de "nieuwe" nauwelijks gewijzigde serie.

12 inch Retina scherm met LED achtergrondverlichting

 

1,2 GHz Intel Core m3 of

1,3 GHz Intel core i5 processor

Intel HD Graphics 615 voor beide typen.

 

Zeker NIET gebruiken voor enig serieus 3D-teken of render werk

Ook de MacBook Air valt af vanwege de trage processor en ingebouwde HD Graphics 6000. Nadere technische gegevens zijn nog niet door Apple verstrekt. Ze hebben tussen neus en lippen door wel de snelheid iets verhoogd middels de nieuwe Intel CPU, maar dat werd eigenlijk in de WWDC 2017 nauwelijks genoemd.


 

Software

Ook op software gebied is Apple druk in de weer om een nieuwe generatie opslag/data bestandsysteem te ontwikkelen in combinatie met Apple apparatuur.

Daarbij inbegrepen de iPad en iPhone. Het Apple File Systeem (APFS) maakt het mogelijk over het hele scala van apparaten bestanden op te slaan. Bij iOS 10.3 en hoger (11) is APFS al ten doop gehouden. Het bekende HFS+ ook wel Mac OS Extended genoemd komt langzamerhand te vervallen. Bij Mac 10.13 en hoger is dat mogelijk.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_File_System

 

Juni 2017

De OpenCL vervangende API van Apple Metal krijgt een nieuwe versie Metal 2. Waarbij bijna een directe toegang tot de grafische processor kan worden verkregen. Professionals kijken rijkhalzend uit naar alle stukjes informatie die daarover beschikbaar wordt gesteld. Indien OpenCL als API op een gegeven moment bij een operating systeem Update niet meer wordt meegenomen, dan zitten tien duizenden mensen met een probleem met hun huidige (render) software. En AMD heeft dan ook een probleem, aangezien juist zij hun GPU's promoten met hun snelle OpenCL verwerking.

Ook Windows / Microsoft werkt al geruime tijd aan een nieuw bestandssysteem Resilient File System (ReFS). Deze werd in midden 2012 al gedeeltelijk geïntroduceerd in de Windows Server 2012. Het moet daarbij de New Technology File System (NTFS) gaan vervangen dat al meer dan een decenia in gebruik is. Binnenkort zullen we de introductie zien in Windows 10, waarbij nu al proeven zijn te doen middels het besturingssysteem, echter opstarten is nog niet mogelijk.

 


Systeemeisen om met deze software goed te kunnen werken

 

SketchUp Pro systeem eisen
V-Ray systeem eisen
 
SU-Podium systeem eisen
 
Render[in] systeem eisen
 
Artlantis systeem eisen


omhoog