inspiratie

Professionele werkstations

en grafische kaart oplossingen

op deze pagina:

MacPro onder de loupe
Tyan
Apexx
Maqina
NVIDIA fabrikanten
Lenovo
Ik ben Stil
HP
Nieuw Bedrijfsmodel


 

Enkele zinsneden uit BBC nieuws met kanttekeningen

BBC-site april 2017

 

Het Apple Mac Pro ontwerp was een slechte keuze, zo geeft de firma nu schoorvoetend toe

4 april 2017

In de loop van de decenia is dat nog niet veel eerder voorgekomen, dat Apple min of meer openlijk toegeeft, dat ze een verkeerde keuze hebben gemaakt door deze generatie MacPro's te ontwerpen voor de professionele markt.

Apple stelt dat er een kleine update zal komen van het uit 2013 stammende ontwerp, dat vanaf het eerste begin hevige kritiek uit de professionele wereld ten deel viel.

Een nieuw model zou pas ná 2017 op de markt kunnen verschijnen. Ook bij de introductie van de MacBook Pro in oktober 2016 kwam een storm van kritiek uit dezelfde hoek los, een laptop in deze uitvoering is eenvoudig geen computer voor de professional, terwijl dat wel in het naamgeving en alle reclame uitingen wordt gesuggereerd.

"De manier waarop we dit ontwerp hebben uitgebracht, maakt het eenvoudig onmogelijk om voor een goede koeling van een professionele CPU en GPU te zorgen" daarmee citeerd Techcrunch Apple's hardware chief John Ternus.

 

https://techcrunch.com/2017/04/04/apple-pushes-the-reset-button-on-the-mac-pro/

Apple pushes the reset button on the Mac Pro

4 april 2017 door Matthew Panzarino

 

"MacPro voor torenhoge creativiteit"

Is de MacPro (het asbakje) dan werkelijk slecht? Zeker niet, het is in computerland een heel bijzonder ontwerp dat nog nooit eerder werd vertoond. Daarvoor ging de Mac mini er aan vooraf, alleen die had niet de prijs en de intentie van een topmodel werkstation. Waarom zijn andere fabrikanten niet op hetzelfde idee gekomen? Omdat nu eenmaal een groot aantal componenten in een computer warmte produceren. Een snelle processor produceert in het algemeen meer warmte, dan een huis-tuin-en-keuken model. Ook bij grafische kaarten produceren de topmodellen GPU's meer warmte dan de onderkant van de markt. Vandaar dat de kastgrootte aan bepaalde minimale eisen zal moeten voldoen om met ventilatoren of waterkoeling de overtollige warmte bij de onderdelen af te voeren.

Bij een werkstation komt dan nog de altijd noodzakelijke (anders is het geen werkstation) mogelijkheid om onderdelen in de loop van de tijd door modernere te kunnen vervangen. Zoals harde schijven, groter geheugen, meer grafische kaarten, andere voeding, andere processor, meerdere processoren etc. Ook de opstelling op het moederbord (PCI E x16 sloten) van de aansluitingen voor meerdere grafische kaarten vraagt nu eenmaal ruimte en daardoor ook vaak een rechthoekige kast. Zoals bijvoorbeeld de MacPro G5 van de eerste generatie.

De huidige MacPro (april 2017) is in een 6-core en 8-core uitvoering te koop, beiden voorzien van de Intel Xeon E5 processor met een optie om de 8-core naar 12-core uit te breiden. De grafische voorzieningen bestaan uit twee stuks AMD FirePro GPU's met resp. 1526 of 2048 stream processors. De overige gegevens zijn min of meer bijzaak en bijvangst zoals voldoende RAM geheugen, voldoende harde schijfruimte, de nodige USB, Thunderbolt 2, Gigabit ethernet en HDMI aansluitingen. Het gaat in wezen om de motor met een of meerdere grafische kaarten. Waarbij alle professionele grafische kaarten van NVIDIA niet gebruikt kunnen worden. Op het eerste gezicht en bij introductie een prima computer met 2 AMD GPU's voor een stevig prijskaartje.

De eerste generatie MacPro was voorzien van één- of twee processoren en modulair van opbouw en van een aantal slimme ventilatoren. Ook zijn voorganger de G4 was op een dergelijke manier (niet van metaal) opgebouwd, eenvoudig omdat dit deze meeste mogelijkheden biedt om gemakkelijk onderdelen te kunnen vervangen.

Phil Schiller

 

Excuses, beter laat dan nooit . . .

Ook Phil Schiller (marketing Apple worldwide en senior vice president) liet zich tegenover een kleine groep verslaggevers uit over het uitstel in het uitbrengen van upgrades en Updates bij deze MacPro. Hij bood zijn excuses aan vanwege de stilzwijgende pauze, die was ingetreden om de MacPro in de loop van de tijd aan te passen. De reden op de achtergrond zal zeker zijn geweest dat de verkopen wereldwijd tegenvielen en al snel de kritiek loskwam, ook bedekt in de wandelgangen bij Apple.

Tijdens dit bezoek van de journalisten werd duidelijk dat Phil over een modulair systeem aan het nadenken was, of te wel gewoon zo'sn fraaie kast als de MacPro G5 eerste generatie, waarbij zowel de CPU als meerdere GPU's kunnen worden gebruikt. En niet zoals nu het geval is de professional opgescheept komt te zitten met 2 stuks AMD GPU's, die in 2013 al niet tot de top behoorden en nu helemaal niet meer.

En waarbij NVIDIA professionele kaarten al in de MacOSX software en gebrek aan drivers buitenspel zijn gezet. Een fout, die door de zware marketingtrein veel te laat werd toegegeven.

Apple komt nu met het feit dat 2 GPU's wellicht niet de juiste keuze is geweest, waarbij tegenwoordig iedereen met één super GPU zou willen werken. Apple, dat is inderdaad de mainstream en dus aantrekkelijk om te volgen. Maar een nieuwe stroom is al sterk aan het groeien: meerdere NVIDIA GPU's in een kast om razend snel met CUDA cores te kunnen renderen en rekenen. Waarbij universele uitwisselbaarheid NVIDIA en AMD voorop zal moeten staan in het nieuwe ontwerp, naast die van de CPU's van Intel en wellicht AMD. Een universeel samenwerkingsverband tusssen NVIDIA en AMD voor de grafische kaarten is dan ook een must, waarbij de klant zijn eigen keuze nu en later kan maken.

Het nieuws daarbij is dat Apple toegeeft dat de Mac Pro uit 2013 door zijn eigen slimheid van ontwerp zich zelf de das heeft omgedaan.

We zien daarbij duidelijk dat in die tijd (en nog steeds heeft dat de overhand) de vorm voorging ten koste van de functie van de computer. Samen met een enorme marketing campagne en een groep Apple fans zou elk bijzonder model wel goed gaan lopen zo was de gedachte. Daarbij geheel uit het oog verliezend dat een professionele computer er niet interessant en stylisch behoeft uit te zien of revolutionair. Het moet zijn taak naar behoren gedurende een lange tijd uitvoeren en als de tijd daartoe is gekomen moet het mogelijk zijn om onderdelen te vervangen door nieuwere, die beter presteren. Waardoor de totale levensduur gerekt kan worden tot 4 à 5 jaar.

De marketing is te krachtig geweest voor Apple

Hieruit blijkt dat grote wereld concerns (en zij niet alleen) zo zijn geloven in hun eigen gekozen richting, opgepompt door eigen marketing- en sales verhalen, dat hiet fout kon gaan. Daarbij niet gesteund of onderbouwd door wensen uit de doelgroep, de professionals, maar door een kleine groep designers, die meer naar het uiterlijk keken, dan naar de techniek.

Hoe kon het zo mis gaan?

En kan het wederom de volgende keer wederom misgaan? Omdat de communicatie kanalen met de ECHTE KLANT steevast doorgehakt zijn en daardoor onbruikbaar gemaakt. Ze stellen zich niet voldoende open, maar verbergen zich achter telefooncentrales en luxe internet pagina's en structureel tijdgebrek (wegens succes). De communicatie is daarbij net zo als in de middeleeuwen en daarvoor, waarbij een slotgracht en metersdikke kasteelmuren de goede van de kwade mensen uit elkaar moesten houden. Maar het heeft met de bedrijfscultuur te maken, waarbij kritische geluiden vaak niet gehoord worden.

Juist in een tijd waarbij WIFI overal aanwezig lijkt te zijn en we met smartphones en tablets bijna overal vandaan kunnen bellen en communiceren, stellen veel hardware- en software firma's zich zo op dat van een communicatiekanaal in het geheel niet meer kan worden gesproken.

Daarvoor worden dan toezeggingingen gedaan in de vorm van Twitter, FaceBook en Forums, maar indien daar geen filosofie achter schuilt, gaan deze jammerlijk ten onder in hun eigen commerciële- en technische beperkingen om eenvoudig en simpel optimaal te communiceren met de doelgroep.


Links

https://techcrunch.com/2017/04/04/apple-pushes-the-reset-button-on-the-mac-pro/
Apple pushes the reset button on the Mac Pro
4 april 2017 door Matthew Panzarino

MacBook Pro reviews: Apple's Best Is Not Good enough

3 nov. 2016

"Understanding this MacBook Pro is understanding what market this laptop is targeted at. It might have a 'pro' designation but what laptop is it a 'pro' version of?"

Link forbes.com

 

MacBook Pro review

een stap vooruit en een stap terug . . .

https://www.engadget.com/2016/11/14/macbook-pro-review-2016/

 

Apple MacPro Review - Cylindrisch vernuft?

3 maart 2014

enthousiaste rencesie, maar ook met "De keerzijde van het design is de beperking in mogelijkheden om zelf te upgraden."

https://tweakers.net/reviews/3391/de-nieuwe-mac-pro-cilindrisch-vernuft.html

 

Mac Pro (late 2013) review: Apple's new Mac Pro really is for pros

24 dec. 2013

Single-core performance not substantially better (and sometimes worse) than that of other current Macs

Link macworld.com

 

The "New" Mac Pro is a Failure

23 nov. 2015

https://www.macobserver.com/tmo/article/the-new-mac-pro-is-a-failure

 

Mac Rumors

17 juli 2002

https://forums.macrumors.com/threads/in-defense-of-apple.2040728/

 

Apple Mac Pro review

17 jan 2014

Few internal expansion possibilities
No bundled keyboard or mouse
No two-processor option
No optical drive

http://www.techradar.com/reviews/pc-mac/pc-mac-desktops/apple-mac-pro-1191682/review

 

Wikipedia

In april 2017: Apple confirmed that a new redesigned Mac Pro will be released somewhere between 2018 and 2019.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mac_Pro

 

The Mac Pro lives
april 4, 2017
http://daringfireball.net/2017/04/the_mac_pro_lives
 
The Mac Pro hasn'st been updated in 1,000 days
13 sept. 2016
Link theverge.com
 
 
Apple versus Boxx werkstations
http://www.3dontwerpen.nl/inspiratie/021.html
 
Apple grafische kaart
http://www.3dontwerpen.nl/inspiratie/036.html
 
Apple versus Microsoft
http://www.3dontwerpen.nl/inspiratie/039.html
 
Apple en werkstations, wat is dat eigenlijk?
http://www.3dontwerpen.nl/inspiratie/029.html
 
Apple doet NVIDIA weg
http://www.3dontwerpen.nl/inspiratie/033.html
 
Geïntegreerde grafische ondersteuning wint snel terrein
http://www.ontmoeting.nl/renderzone/56-blokdiag-gpu.html
 
Werkstation uitleg
http://www.ontmoeting.nl/renderzone/013-werkstation.html


TYAN GPU computing platforms

Werkstations in rack opstelling voor meerdere GPU's tegelijkertijd.

http://www.tyan.com/EN/solution/GPU

Tyan biedt een reeks van 1 tot 8 GPUS binnen de traditionele 1U, 2U en 4U 19" rack opstelling als server uitvoering met Xeon processoren.

Daarbij worden ondermeer de NVIDIA Tesla GPU's ondersteund

TN76-BP016 (2U2S / 2-GPU)

FT76-B7922 (4U4S / 4-GPU)

FT48A-B7070 (4U2S / 3-GPU)

GA80-B7081 (1U2S / 3-GPU)

TA80-B7071 (2U2S / 4-GPU)

FT77C-B7079 (4U2S / 8-GPU)

FT76

Eén daarvan is de FT76-B7922
4U4S GPU Platform
B7922F76U8HR-4T-HE-X
Support Intel Xeon E7-8800/E7-4800 v3/v4 Processors
Quad Socket R1 Sockets / Intel C602-J chipset
DDR4 DIMM slots
10 GbE or 10 GbE + IPMI
PCI-E Gen3 x16 slots / hot-swap PCI-E Gen3 x8 slots / PCI-E Gen.3 x8 slot
hot-swap 2.5" HDDs

met ondermeer 4 stuks PCI-E 3 X16 slots voor de NVIDIA Tesla P100 of de andere zoals P40 (6.000 euro), K80 (4400,- euro) kaarten.

Maar u kunt ook uit andere GeForce- of Quadro kaarten kiezen. Zie daartoe de lijst met NVIDIA kaarten bij de Duitse vertegenwoordiger:

https://www.deltacomputer.com/d41x-m4-bb-4xgpu.html

met bv. de P2000 voor 433,- en de GTX 1080 voor 685,- euro.

Vertegenwoordiger in Nederland is Serverdirect in Rotterdam.

In Belgie http://www.bettercomponents.be/en/

 

Zie ook
http://www.tftcomputers.com/products-services/gpu-computing-2/
Technologies for Tomorrow "What is GPU Computing".
 
Can a GPU Speed Up a computer?
http://smallbusiness.chron.com/can-gpu-speed-up-computer-67302.html


GPU Rendering

APEXX 8R, 8 GPUs, Blazing Fast Rendering

22 maart 2017 Joe Pizzini

 
APEXX 8R
tot aan 3.5 GHz
tot aan 44 cores
tot aan 8 GPU's
tot aan 1 TB RAM

APEXX8R platform voor GPU versnelde rendering met max. 8 grafische kaarten

http://blog.boxx.com/category/gpu-rendering/

http://blog.boxx.com/2017/03/22/apexx-8r-8-gpus-blazing-fast-rendering/#more-1728

 

36 core, 5 GPU's werkstation BOXX Apexx 5

Link pcworld.com

https://vizworld.com/2015/03/boxx-introduces-the-worlds-most-advanced-5-gpu-workstation/


YOUR NEXT COMPUTER SHOULD BE A DESKTOP !


Maqina

designed for Performance

april 2017

Link maqina.nl

Dit bedrijf uit 's-Hertogenbosch verkoopt high-end computersystemen. Het is ook mogelijk om een werkstation op proef aan te vragen.

U kunt kiezen uit een aantal werkstations die zowel een snelle processor hebben naast de uitrusting met snelle grafische kaarten van NVIDIA.

GPU rendering, zo lezen we, wilt u daarmee starten, kijk dan eens naar de Maqina C7700C4 met de ondermeer de volgende specs:

Intel Core i7-7700K, 4.2 GHz, 4.5 GHz max. overklok, 4-Core (Kaby Lake)
16 GB RAM DDR4-2400 geheugen
2 stuks NVIDIA GeForce GTX 1070 met 8 GB GDDR5 VRAM elk van merk EVGA.
met Hybride All-in-one waterkoeling
Windows 10 Pro operating systeem

EVGA brengt diverse soorten uitvoeringen van de populaire 1070 uit, wellicht gaat het om de GTX 1070 (of FTW) Gaming Hybrid die door EVGA al van koeling is voorzien. Een stap hoger, ook in prijs, is de C6800C6 met 6-Core of 8-core Intel processoren i7 van de zesde generatie samen gebundeld met 2 stuks GTX 1080 met 8 GB VRAM eveneens van EVGA.

Voor CAD toepassingen zijn de werkstations wat voordeliger met andere specs en met één grafische kaart uitgerust. Waarbij we ondermeer de M4000 tegenkomen, die binnenkort zeker door de P4000 zal worden vervangen. De Quadro K620 met slechts 2 GB VRAM en de 7600K processor i5 Core is daarbij echt de ondergrens en nauwelijks een werkstation. De Maqina X1620C4 (met E5-1620 Intel Xeon 3.5 GHz) en 1000 Euro meer, komt al veel meer in de buurt om als professioneel CAD werkstation te opereren.

http://www.maqina.nl/product/viewproduct.asp?AreaID=-240597697&ProductFormID=1078838818


Bekende fabrikanten van de populaire NVIDIA grafische kaarten samenstellers

Asus
MSI
EVGA Corporation
Gigabyte
Sapphire Technology
Zotac
PNY
Matrox Graphics
en andere


Lenovo

april 2017

http://shop.lenovo.com/nl/nl/workstations/

ThinkStation P910 vanaf 1.839,-
 
Ondersteunt de Intel Xeon E5-2600 v4 dual processor-configuraties tot max. 22 cores
Tot Windows 10 Pro 64-bit
Tot 12 DIMM-geheugensleuven, 1TB hoogwaardig geheugen
Tot 3x NVIDIA Quadro M6000-graphics met 24GB VRAM
 
 
ThinkStation P710
 
Ondersteunt de Intel Xeon E5-2600 v4 dual processor-configuraties
Tot Windows 10 Pro 64-bit
Maximaal 12 GB DIMM-geheugen
Tot aparte NVIDIA Quadro M6000-grafische kaart
 
vanaf 1.529,-


Ik ben stil . . .

Link ikbenstil.nl

voor architecten

april 2017

Ikbenstil Arch 4K Workstation voor Architecten en SketchupPro

Krachtig 4K Workstation voor Architecten en SketchupPro

* Intel Xeon E-1650 v3 Hexacore 3,8 GHz, 12 Threads
* 32 GB DDR3 Quad Channel Registred RAM
* NVidia Quadro M4000 8 GB 4K-UHD
* SSD M.2 256 GB Leest 2,260 schrijft 1,260 MB/s + 3TB HDD
* Actieve highend cooling
* Superstil 19 dB

Dit model zal binnenkort (7 april 2017) worden vervangen, waarbij de nieuwe P-serie zijn opwachting zal maken. En wellicht komt er een voordeliger SketchUp model uit (ook voor Revit) om 3D modellen op een goed werkstation te kunnen uitvoeren.

Ikbenstil wil zich toeleggen op het bouwen van werkstations op verzoek en met specificaties en onderdelen die de klant heeft uitgekozen. Nadrukkelijk wordt gesteld dat de voorbeelden op internet, praat-voorbeelden zijn, waarbij de klant het laatste woord krijgt omtrent de configuratie.


Werkstations bij HP

april 2017

http://www8.hp.com/nl/nl/products/workstations/index.html

met om te beginnen laptops, hetgeen het woord Werkstation al meteen in een kwaad daglicht stelt.

Ook de HP Z2 Mini G3 workstation doet vermoeden dat alles wat digitaal is een werkstation wordt genoemd. Een mini kan natuurlijk nooit een werkstation zijn, omdat er niets uit te wisselen valt.

maar we kijken verder:

HP Z840 workstation

ondersteuning met uitgebreide typen van Xeon processoren vanaf 4 cores tot max. 36 cores

Welke grafische kaarten daarbij kunnen gebruikt wordt niet duidelijk.

Overigens kunt u prima een HP computer kopen, maar let op dat u het voor u gewenste type aanschaft. Ook op het gebied van laptops (geen werkstations) zijn er enkele interessante modellen beschikbaar.


Bedrijfsmodel aanpassen

"the missing link"

 

Veel fabrikanten, leveranciers en dienstverleners blijken zich min of meer op te sluiten in hun eigen gebouwen en dagelijkse bezigheden. Waarbij het tegenwoordig niet ongebruikelijk is om de klantenkring in het ongewisse te laten in welk land en plaats de firma is gevestigd. Ook de verantwoordelijke leidinggevenden worden niet met naam genoemd.

Een telefoonnummer wordt meestal niet gegeven. De communicatie moet dan noodgedwongen middels de E-mail gaan of middels een Forum dat de fabrikant heeft ingesteld.

Indien er nauwelijks antwoord op de vragen in het Forum wordt gegeven, blijft alleen de E-mail over, waarbij het afwachten is wie er reageert, wanneer en op welke manier.

Indien er één of meerdere mensen worden ingezet om de communicatie met de toekomstige klant en met de bestaande klant in kaart te brengen en de communicatie op een laag drempelig niveau niet alleen in stand te houden, maar aan te moedigen, dan is er al veel gewonnen. Eigenlijk een deel van de extra taak van een goed functionerende service verlenende afdeling. Waarbij er intern lijntjes moeten zijn de ontwikkelafdeling, de support en op het juiste niveau. Het is nu meestal zo dat de Sales- en Marketing kanalen geen enkele inspraak en lijntjes hebben naar de opgesloten ontwikkeling en directie.

Voelhorens uitzetten wat de klant werkelijk beweegt om zijn producten en diensten af te nemen en daarbij ook de problemen netjes en vlot gladstrijken. Luisteren, de tijd nemen en problemen oplossen. In wezen een soort ombudsman, zoals we die voor problemen met de overheid kennen.


omhoog