DOWNLOAD SITE www.3dontwerpen.nl

 

COMPUTER BENODIGDHEDEN

 
 

Welke eisen worden er aan de computer gesteld?

Elke programma stelt andere eisen. En elke versie van een programma ook. Bekijk dus eerst de hardware eisen die de fabrikant van het programma opgeeft, behorende bij het programma.

Neem contact met Alfazet op om u te laten assisteren in een juiste keuze van zowel computer hardware als de software.

SketchUp leunt bijzonder veel op de kwaliteit en snelheid van de OpenGL grafische kaart.

Artlantis als voorbeeld van een renderingsprogramma doet dat alleen voor het aanmaken van de Preview. Het maken van een rendering gebeurt in de processor(en) in samenwerking met een groot RAM geheugen. Ook bij SU-Podium en Render[in] is dat het geval.

Wat is OpenGL?

3D toepassingen zoals SketchUp en voor een deel Renderingsprogramma's maken gebruik van systeem bronnen. Bij het uitkiezen van de geschikte computer en de hardware eigenschappen zoals de processor snelheid, grote hoeveelheid werkgeheugen (RAM) en een snelle busstructuur is de videokaart (grafische kaart) en de videokaart-drivers (los programma onderdeel voor de grafische kaart aansturing) essentieel voor een goede kwaliteit en weergave van het beeldscherm. De grafische kaart dient voor de volle 100% OpenGL compatibel te zijn. OpenGL versies 4.0 en hoger wordt geadviseerd met 1 GB of meer geheugen ingebouwd.

OpenGL is de industriestandaard die in vele programma's en spelletjes wordt gebruikt om 3D geometrie naar het scherm te voeren. Veel van de Windows Microsoft en Apple operating systemen bezitten een OpenGL driver. Deze programma onderdelen leunen echter sterk op de snelheid van de processor. De berekeningen voor OpenGL dienen door de processor op de kaart bijzonder snel te worden uitgevoerd, een taak die niet altijd efficiënt wordt gedaan. Windows (Microsoft) heeft met de introductie van Vista een eigen systeem bedacht om OpenGL buitenspel te zetten het heet DirectX. Waarom dat gedaan is? Wellicht uit commerciële of marketing perspectief. De professionele 3D gebruiker was er niet blij mee.

Grafisch kaart

Er zijn een aantal grafischekaart fabrikanten die producten op de markt brengen die OpenGL standaard ondersteunen. Deze kaarten voeren de rendering berekeningen uit met behulp van een speciaal daarvoor ingezet chip die de GPU (Graphics Processing Unit) wordt genoemd. Deze neemt het werk uithanden van de 'normale' CPU (Central Processor Unit). Indien er zo'n speciale chip op de grafische kaart is ondergebracht brengt dat een aanzienlijke versnelling in berekeningen met zich mee voor OpenGL tot soms wel 3000% !

De verbetering in de snelheid wordt ook wel Hardware Acceleration genoemd.

 

Hardware Acceleration

SketchUp Pro kan van deze extra chip gebruik maken, indien de computer is uitgerust met een OpenGL kaart van goede kwaliteit en moderne versie.

Indien u beeldscherm problemen hebt dan kunt u de Hardware Acceleration in SketchUp Pro eenvoudig uitschakelen. Voor Windows is dat bij het opgestarte programma SketchUp Pro Window -> Preferences -> OpenGL

En voor de MacOSX gebruikers treft u deze aan bij SketchUp -> preferences -> OpenGL

Tip:

Indien de Hardware Acceleration optie niet beschikbaar is in SketchUp Pro, controleer dan de controle panels instellingen van uw grafische kaart-driver en bekijk of deze hardware acceleration instelling op 'aan' staat (Windows). Start SketchUp Pro opnieuw op, na verandering en kijk nogmaals naar de instellingen.

Opmerking:

De hardware acceleratie is alleen voor uw systeem beschikbaar voor een aantal resoluties en kleurdiepte. Controleer de systeem instellingen van uw grafische kaart om te kijken of deze Hardware acceleration ondersteund (bij Windows door het controle Paneel te bekijken of bij Mac OSX bij de systeem voorkeuren).

Opmerking:

Google adviseert met klem om het aantal kleuren van de computer op 32-bit kleuren in te stellen. U kunt dat bij Windows vinden onder Control panel -> Display Properties, om er zeker van te zijn dat uw SketchUp Pro ontwerp / model op de juiste manier wordt gerenderd (Windows Microsoft).

Oplossing?

Een tijdelijke oplossing (bij de bestaande hardware) kan dan zijn om de Hardware Acceleration in SketchUp Pro uit te zetten, terwijl u verder gaat met de oplossing van de weergave problemen. Er is nog een instelling bij SketchUp Pro in de Preference "fast feedback" Ook hiermede kunt u bekijken of deze uit of aan dient te staan. Bij elke wijziging opschrijven welke stand u heeft gekozen en met welke instelling. Daarna telkens herstart van SketchUp Pro geven om het uit te testen.

GPU chip van NVidia

U kunt ook de compatibiliteit van de grafische kaart in de Read me file van de fabrikant lezen of op internet naar het type grafische kaart zoeken voor specificaties. U kunt verder vanuit SketchUp Pro de HELP file oproepen en daar bekijken (met de links) of daar nog nuttige tips in staan om uw hardware configuratie naar behoren te kunnen laten werken.

Een schermafdruk van een grafische kaart onder een oudere Windows versie.

 


© Alfazet, Huizen, Nederland