Artlantis 6.0 en 6.5 systeem vereisten

Windows & Mac OSX

Algemeen: Artlantis is het processor (CPU) gebaseerd render programma. Meer processor-Cores in uw computer betekent kortere renderingstijden! Hogere kloksnelheid in GHz levert kortere rendertijden op. Iedereen die een demonstratie programma wil gaan proberen helpen wij met een gratis starters demo-handleiding. Stuur een E-mail en u ontvangt deze PDF.
 

Verschil Artlantis 5.x ten opzichte van 6.0 & 6.5

Bij Artlantis versie 6.x zijn de systeemeisen fors verhoogd, gelieve daar van te voren rekening mee te houden. Wat gebleven is dat is de prettige interface om snel de benodigde instellingen te kunnen uitvoeren. De conclusie is dat voor Artlantis versie 6.x professionele hardware nodig is om er vlot mee te kunnen werken.
 
Hierbij publiceren we de systeem eisen die de fabrikant Abvent opgeeft (meetdatum 2 febr. 2017) samen met de systeem eisen van Alfazet zelf (in het groen), die uitgebreider en nauwkeuriger zijn.
 
Artlantis systeem eisen
 

Minimum Configuration

 

Intel i3, 4 Core 2 GHz

RAM: 8 GB

System: Mac OSX 10.8.5, Windows 7

(64-bits)

Graphic Card: 1 GB*, OpenGL

Display: 1280 x 800 pixels

Internet access

Recommended Configuration

 

Intel Core i7, 4+ Core

RAM geheugen: 16 GB

System: Mac OSX 10.12, Windows 7, 8.1, 10 (64-bits)

Graphic Card: 2 GB Gérant Open GL *

Display: 1920 x 1080 pixels

Internet access

* Graphic chipsets are not supported

 
Alfazet's - Artlantis systeem eisen
 
Minimum Configuratie

Intel i5, 4 Core 3 GHz, 6de of 7de generatie

Meer CPU snelheid (GHz) levert snellere rendertijden op.

RAM: 8 GB

Systeem: Mac OSX 10.8.5, Windows 7 (64-bits) en hoger

Grafische kaart: 1 GB* VRAM, OpenGL 4.1 en hoger

Display: 1280 x 800 pixels

Internet toegang

Drieknops muis met scroll wieltje.

Aanbevolen Configuratie

Intel Core i7, 6de of 7de generatie, Xeon CPU's met meer dan 4-Cores van harte aanbevolen.

Meer CPU snelheid (GHz) levert snellere rendertijden op.

Met behulp van meerdere computers (Artlantis 6.5 Render Manager met gratis Nodes Windows/Mac computers) maakt het mogelijk om het renderproces aanzienlijk te versnellen.

RAM geheugen: 16 GB of hoger

Systeem: Mac OSX 10.12 (nog niet volledig gesupport op dit moment), Mac OSX 10.11 of 10.10, Windows 8.1, 10 (64-bits)

Grafische kaart: 2 GB VRAM of meer, Open GL 4.1 of hoger *

Display: 1920 x 1080 pixels

Internet toegang

Drieknops muis met scroll wieltje.

* Grafische Intel HD Graphics (geïntegreerde) grafische chipsets worden niet ondersteund, ook die van AMD niet. Artlantis start met zo'n geïntegreerde grafische functie niet op. Er is dus fysiek een grafische kaart noodzakelijk om met Artlantis te kunnen werken.

 
We hebben de fabrikant Abvent om aanpassing van haar systeemeisen op de website gevraagd.
 
Technische gegevens van de fabrikant over Artlantis System Requirements
 
 
Nog steeds (12 mei 2017) wordt bij de Minimum Configuration een Intel Core i3 processor met 4 cores en 2 GHz als ondergrens aanbevolen. Hetgeen veel te laag is om goed met Artlantis te kunnen werken. Afgezien van het feit dat de vermelding van een i3, i5 of i7 helemaal niets zegt over de generatie (generatie 1 t/m de zevende) van de processor. Het zijn in feite loze gegevens. Daar komt bij dat de i3 processor helemaal niet in een 4-core uitvoering beschikbaar is, alleen in een 2-core. Bijzonder jammer dat deze essentiële technische gegevens, die belangrijk zijn om goed met het bijzondere render programma optimaal te kunnen werken, te laag en onjuist worden weergegeven.
 
https://artlantis.com/downloads/
 
 
* Artlantis handleiding
 
* Advies geschikte Appel computers
 
* 2e generatie Mac Pro computers als werkstation?
 
* Advies Windows computers.
 
* Advies over render programma's en de hardware RenderZone
  


Mac

Geadviseerde configuratie voor Artlantis 6 door Alfazet

Intel i7*, met 4 Cores, meer cores aanbevolen (Xeon), min. 2,9 GHz, 16 GB RAM
* Intel i5 CPU kan wellicht ook nog (met 4 Cores), maar dan wel van recente datum.
 
System Mac OSX 10.11 en 10.12 worden ondersteund. Ze geven zelf ook op 10.12, maar daar zijn nog kleine problemen bij. Nog oudere systeemversies zoals bij de Artlantis systeem eisen te zien zijn, hebben geen zin, omdat de corresponderende 3D tekenprogramma's die operatingsysteem versies niet langer ondersteunen!
 
Grafische kaart 2* GB VRAM geheugen of meer, OpenGL 4.1 of hoger
Scherm resolutie: 1920 x 1080 pixels of hoger.
Internet toegang (essentieel voor de licentie invoer (en de-activatie) en het gebruiken van Objects en Shaders via de Artlantis store. Met een moderne GPU zou 1 GB VRAM geheugen ook nog net gaan. Renderen gebeurt immers met de processor.
 

* Grafische Intel HD Graphics serie wordt NIET ondersteund !

Dus een groot deel van de Apple computerlijn valt bij Artlantis op dit moment af. U dient echt te kijken naar computers met een AMD grafische kaart.

* In combinatie met een extra grafische kaart kan het wel (alleen bij Windows computers). 

Waarmee de meeste MacBooks en Mac mini, de iMac 1,4 GHz, 2,7 GHz niet gebruikt kunnen worden. Ook al vanwege de te lage processor snelheid. Alleen de AMD uitvoeringen passen in de door de fabrikant gestelde eis.
 
Bij Apple is het niet mogelijk om zelf een grafische kaart naast die van een geïntegreerde Graphics op te nemen, bij het Windows platform is dat meestal wel mogelijk (desktops). Maar er zijn ook enkele Apple computer modellen, die naast geïntegreerde Graphics ook een discrete grafische kaart bezitten en deze kunt u wel gebruiken.
 
Geen Mac Books, MacBook Air. Mac Book Pro de snellere uitvoering 2,5 GHz met AMD grafische kaart. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens de http://www.apple.nl internetsite.
 
• Scroll muis, de Apple muis werkt niet altijd prettig, vooral niet bij het tekenen in bv. SketchUp Pro. De goedkoopste Logitech met scrollwieltje en dito schakelaar doet het prima. Maar dat is persoonlijk.
 
• Toetsenbord. Standaard worden de iMac's tegenwoordig met een minimaal toetsenbord uitgerust. Voor een redelijk bedrag kunt u direct, indien u dat wenst, een groter toetsenbord meebestellen. Ook het maken van backup's via DVD, USB stick en of externe harde schijf verdient aandacht bij aanschaf van een nieuwe Apple computer.
 
• QuickTime Player 11 of hoger geeft de fabrikant op, bij Apple operating systeem altijd vanzelf meelopend. U hoeft daar verder niet op te letten. Apple zorgt er zelf voor.


WINDOWS

Geadviseerde configuratie voor Artlantis 6.0 & 6.5 door Alfazet

Intel i7*, met 4 Cores, meer Cores (Xeon) is prettig, min. 2,9 GHz, 16 GB RAM
* Intel i5 CPU kan wellicht ook nog (4-Cores), maar dan wel van recente datum.
 
Windows 8.1 en 10 (64-bits)
 
Grafische kaart 2* GB VRAM geheugen of meer, OpenGL 4.1 of hoger
Scherm resolutie: 1920 x 1080 pixels of hoger
Internet toegang (essentieel voor de licentie invoer en het gebruiken van Objects en Shaders via de Artlantis store. * desnoods is 1 GB ook nog te gebruiken . Renderen gebeurt immers met de processor Cores / Threads.
 
* Grafische Intel HD Graphics serie wordt NIET ondersteund !
 
Bij Windows desktop computers is het meestal mogelijk om naast een geïntegreerde Intel Graphics functie ook een afzonderlijke discrete Grafische Kaart op te nemen. Bij Windows laptops is die functionaliteit zelden aanwezig. Intel heeft een speciaal CPU topmodel voor een Laptop uitgebracht van de 6e generatie, de laptops met zo'n CPU zullen nog wel enige tijd op zich laten wachten voor ze in de winkel liggen.
 
Windows Laptop
Heel handig om een draagbare computer overal mee naar toe te kunnen nemen, maar Artlantis 6.0 en 6.5 haalt daar toch een streep door. Er zijn vooral in het populaire prijs segment GEEN laptops die aan de gestelde eisen voldoen. Waarvan de belangrijkste zijn: Quad core processor met minimaal 2,9 GHz snelheid, 16 GB RAM geheugen, discrete Grafische Kaart met 2 GB VRAM geheugen of meer. In het duurdere segment zijn die nog wel te vinden, alhoewel het zoeken zal zijn naar een laptop die en snel en een extra Grafische kaart bezit. In alle gevallen zal een laptop minder snel zijn dan een goedkopere desktop computer. Wij raden dan ook aan om zulk intensief rekenwerk (renderen) met een goede Desktop computer uit te voeren. Hou ook altijd rekening met de CPU generatie die u koopt, begin 2017 is dat de 7e generatie processoren van Intel.
 
Windows desktop
Desktop computers zijn er in overvloed in de diverse winkels en op internet. Gelieve de goedkopere uitvoeringen kritsch door te lichten op de technische gegevens. U heeft om prettig met Artlantis 6.0 & 6.5 te kunnen werken ECHT een goede professionele computer nodig. Verder hebben we in Nederland enkele speciaalzaken, die op verzoek een Windows computer bouwen aan de hand van de door u gekozen componenten. Maar het is vaak bij minder gespecialiseerde computerwinkels ook mogelijk. Pas daar wel op, één type grafische kaart kunt u aanschaffen bij verschillende aanbieders (merken) met verschillende specificaties. Ook bij Windows moederborden kunt u uit diverse fabrikanten kiezen, elk met hun eigen specialisaties en mogelijkheden. En dan kunt u nog kiezen uit i7 Intel processoren van de laatste Generatie of voor de zwaardere modellen ook uit de Xeon 5e & 6e generatie.
 
Wilt u zich in deze materie verder verdiepen, kijk dan bij onze Uitgeverij Ontmoeting, daar hebben we meer dan 60 pagina's aan dit onderwerp gewijd:
 
RenderZone

 

 
• Scroll muis met wieltje en drieknops bediening.
 
• QuickTime Player 11 of hoger geeft de fabrikant op. Dit is een gratis programma onderdeel dat u via de Apple internetsite kunt downloaden.
 
http://www.apple.com/quicktime

 

Backup's: het maken van backup's via DVD, USB stick en of externe harde schijf verdient aandacht bij aanschaf van een nieuwe computer. Maar het kan natuurlijk ook op grote HD's die u met USB of ethernet kunt aankoppelen.


Uit bovenstaande opsomming blijkt dat een professioneel werkstation nodig is om deze versie van het Artlantis programma vlot te kunnen werken.

Voor Windows gebruikers is het wellicht wat makkelijker dan voor Apple gebruikers, maar ga zeker niet af op advies bij computer winkels. U dient zelf van te voren de hardware eisen op een rijtje te hebben. Bekijk de Renderzone site (link hierboven) en probeer aan de hand van de gegevens een computer profiel op te stellen.


Vragen over configuraties? Wilt u advies over de beste aanschaf? Stuur een E-mail of bel ons, wij willen u graag helpen.


Technische computer eigenschappen te ingewikkeld? Bel of E-mail Alfazet, wij zoeken het gratis voor u uit en helpen u ermee!


Computer benodigdheden

Artlantis maak gebruik van de processor (snelheid, aantal cores en Threads zijn belangrijk) en de grafische kaart en van OpenGL voor een deel van de Preview en de bediening van de iconen en functies. Indien u voor een moderne grafische kaart kiest, dan zal minimaal versie 4.1 worden ondersteund en daarmee is het prima mogelijk om er met Artlantis 6.0 of 6.5 mee te werken.

 

omhoog