Is uw Mac ook zo traag?

https://uwmacadres.nl/mac-traag/
 
"Voer dan deze stappen uit" aldus de pagina. Zeker nuttige informatie, maar bij punt 10. Updates installeren, daar gaat het niet goed. Het gaat om de jaarlijkse Mac OSX stoelendans Upgrade, waarbij tientallen veranderingen en aanvullingen in het operating systeem door Apple worden aangebracht. Het zo maar, zonder kennis uitvoeren van de Apple ververs-procedure, leidt niet zelden tot grotere en nieuwe problemen, die daarvoor nog niet door gebruiker waren voorzien.
 
Van dezelfde website:
 
14. "RAM uitbreiden": alleen als het echt nodig en nuttig is. In veel gevallen is er voldoende RAM geheugen voor de toepassingen die worden gebruikt aanwezig. Dus alleen een specialist kan daar uitsluitsel over geven.
 
15. "SSD installeren, 40% sneller"
Echt dat staat er. Wat is er dan sneller, dat staat er helaas niet bij vermeld.
Op de volgende pagina: "Uw Mac wordt 40 % sneller", wie wil dat niet?
Bij de iMac staat dan nog: "een nieuwe iMac kopen is niet nodig, koop een SSD".
 
Bij het gebruik van een MacBook kan een SSD wellicht toch nog een bijdrage aan "het gevoel van sneller" leveren, overigens is daar extra geheugen (in laptop) vaak een nuttiger eerstee uitbreiding.
 
Aangezien elk programma (met betaalde licentie) zijn eigen manier van licentie beveiliging heeft lijkt het zo maar overzetten van de data van de oude harde schijf -> SSD een moeizame klus, zonder dat men zich eerst verdiept in het voortijdig de-activeren van de licenties waar het om gaat. En daar is wellicht geen tijd voor.
 
https://www.deappeldokter.nl/mac-upgraden-bij-de-appeldokter/

Bij de Apple dokter, geheugen bijna vol en traag? Dan is het tijd voor een Upgrade, met de volgende opties:

- vervangen harde schijf
- plaatsen nieuwe batterij
- uitbreiden werkgegeheugen
 
Tja, daar is niet veel tegen opgewassen. Een computer zonder goede batterij start niet op, die is dan inderdaad zeeeer traag. Vervangen harde schijf maakt een computer in het geheel niet sneller (met rekenen), maar alleen de opslag en het ophalen van files gaat even vlotter. Zowel een nieuwe SSD als HD wordt aangeboden als optie, dat is prettig. Uitbreiden van werkgeheugen: alleen in bepaalde toepassingen interessant, alleen een vakman/specialist zonder commerciële binding kan daar goed over oordelen.
 
De keuze om SSD te laten inzetten in plaats van een harde schijf is bij een mobiele computer een andere afweging. Er is minder energie nodig en de snelheid van opstarten, ophalen en bewaren is aanzienlijk sneller. Veel mensen ervaren een SSD in een oude Macbook als een aanwinst, hetgeen natuurlijk ook persoonlijk is.
 

Wanneer wordt een iMac (of een andere computer of tablet etc.) traag?

De directory vult zich met steeds meer bestanden. Welke niet allemaal meer even efficiënt op de harde schijf zijn verdeeld. Steeds meer harde schijf ruimte wordt door duizenden sectoren in beslag genomen.
 
Daarnaast is er het grote probleem met de druk die Apple op computer gebruikers uitoefent, om steeds maar weer het NIEUWSTE OPERATING SYSTEEM OSX te moeten downloaden.
 
Doe daar niet aan mee, OF alleen indien u een ernstig probleem bent tegengekomen of vermoed in het systeem of beveiliging. (vrijblijvend advies)
 
Hou er rekening mee dat bij zo'n (jaarlijkse) Upgrade van OSX er één of meer (aangekochte of gratis programma's) gebreken kunnen gaan vertonen. De software van het programma werkt dan niet of niet goed meer samen met de veranderingen die in het systeem zijn aangebracht.
 
Verder zal bij elke systeem Upgrade er weer nieuwe features bij moeten komen (helaas, vaak zitten we daar niet op te wachten), die wederom extra ruimte en capaciteit van de hardware van de computer vragen.
Hardware (de iMac) die niet mee gaat, maar HETZELFDE BLIJFT.
 
Dus het is alsof je in oude carrosserie van een auto elk jaar een nieuwe motor inbouwd. Waarbij de rest van de accessoires en metertjes blijven zoals bij de eerste bouw van de auto.
 
 

Wat is de zin voor inbouw van SSD?

Het brengt geld in het laadje van diegene die er driftig mee adverteren en dat worden er steeds meer, het is kennelijk een lucratieve handel.
 
De harde bestaande schijf is prima (mits af en toe opgeschoond). Een SSD doet het een stukje sneller en zonder motortje. Maar ja, de snelheidswinst zit ALLEEN IN HET OPSTARTEN, HET OPHALEN VAN BESTANDEN en HET BEWAREN VAN BESTANDEN. Het advertentie verhaal van een snellere computer is dus maar ten dele waar. De rest verzint de lezer er wellicht ongemerkt zelf bij.
 
Er is GEEN ENKEL PROGRAMMA dat er sneller mee gaat werken. Ook de grafische kaart (voor SketchUp) gaat geen slag sneller werken.
 
Een bestaande oudere iMac van een paar jaar terug kan nog best een tijdje mee, mits goed behandeld en opgeschoond om de zoveel tijd. Dus zonder SSD aanvulling.
 

Geheugen uitbreiding zinvol?

Kijk naar de prijs die men vraagt, bij de oudere iMacs kunt u dat eenvoudig ook zelf doen, raadpleeg wel van te voren de help pagina's van hoe het moet. Zie YouTube films en teksten op internet hoe het te doen.
 
Er zit bijvoorbeeld al 16 GB RAM in, uitbreiding naar 32 GB lijkt leuk, maar zal nauwelijks iets bijdragen aan het idee van een "snellere computer". Dus in wezen overbodig bij desktop. Bij een laptop met weinig basis RAM geheugen kan het een verademing zijn om extra RAM er bij te prikken.
 
 
SSD naar 1 TB? zeker niet direct aan te raden, kostbaar en hoe groter de opslag capaciteit, des te meer er op beland, dat eigenlijk vastgelegd had moeten worden op backup's. Middels bijvoorbeeld (hoe antiek) op CD's en DVD's.
Het kan natuurlijk ook naar een USB harde schijf (mobiel). Maar dan heeft u slechts één kopie!
Maak daarbij nooit een kopie op één schijf, maar doe het altijd dubbel. Een losse Apple CD speler/brander (of LaCie met dito fraaier en snellere uitgebreide software) CD lezer/schrijver is daarbij handig om er een systeem in te brengen.
 

Een nieuwe iMac computer?

Heeft u de kriebels gekregen van een evt. uitbreiding van uw oude iMac?
Overweeg dan om een nieuwe aan te schaffen, maar ja, welke dan?
 
 
Nieuwe iMac
Zie ons overzicht met opmerkingen over het gebruik van Apple computers voor SketchUp en render programma's.
 
http://www.3dontwerpen.nl/apple/index.html
 
Kies als voorbeeld de iMac 27 inch modellen. In wezen is de goedkoopste 27 inch iMac in het rijtje prima, de overige twee zijn niet veel sneller of aanzienlijk beter. Grafische kaart ietsje sneller, maar dat is meer cosmetisch in het typenummer. Wel is het te overwegen om voor aanschaf direct 16 GB geheugen te kiezen. Overige extra's zijn in wezen daarbij niet nodig.
 

Gebruik van rendersoftware

Afhankelijk van het soort: processor gestuurde- of grafische kaart gestuurde of een combi daarvan. En dan hebben we ook nog de specifiek CUDA core render programma's, die uitsluitend met moderne NVIDIA grafische kaarten werken, maar ja die heeft Apple al lang niet meer.
 
Lees de blauwe menu afdeling over Apple
http://www.3dontwerpen.nl/inspiratie/index.html
 
Of lees onze gratis Bulletins: http://www.ontmoeting.nl/hard-soft/render2/bulletins.html
 
Apple en NVIDIA gaan dus niet samen. We lezen nog wel eens dat NVIDIA de betere grafische kaart is voor gebruik met SketchUp, helaas dat is regelrechte onzin. AMD levert ook goede kaarten die even goed presteren in een bepaald segment.
 
 
CUDA CORE RENDER SOFTWARE
Dat is een ander verhaal, die programma's hebben specifiek een NVIDIA kaart nodig, dus automatisch een goed WINDOWS werkstation van minimaal euro 2.300,- en hoger (tot ca. 25.000,-).
 
De keuze van het juiste renderprogramma is van veel aspecten afhankelijk. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.
 
 

Documentatie links

Apple computer overzicht in samenwerking met SketchUp en render software
http://www.3dontwerpen.nl/apple/index.html
 
Systeem eisen voor SketchUp Pro
http://www.3dontwerpen.nl/sketchup/systeemeisen.html
 
Blauwe Apple afdeling, zie menubalk
http://www.3dontwerpen.nl/inspiratie/046.html
 
V-Ray bundel aanbieding
http://www.ontmoeting.nl/VRay/bundel.html
 
SU Podium
http://www.ontmoeting.nl/render-prgr/podium/index.html
 
Render programma principes
http://www.ontmoeting.nl/render/index.html
 
Tips en Trucs SketchUp
http://www.ontmoeting.nl/su/tips2018/index.html
 
 i3 - i5 en i7 mythe doorgeprikt
http://www.ontmoeting.nl/renderzone/93-intel-mythe.html
 

Apple support

 
Alfazet verschaft gaarne gratis advies over het gebruik van Apple computers voor het gebruik van 3D en render software. Wij verkopen geen Apple computers en hebben ook geen binding met enig verkoopadres.
 


omhoog